De impact van de corona-epidemie is nog niet geheel duidelijk en de gevolgen zullen hoe dan ook divers zijn.  Het ACV volgt de situatie op de voet op, informeert waar nodig, stelt maatregelen voor getroffen werknemers voor in het sociaal overleg.

Blijf op de hoogte en lees hier alle persberichten na!  Op zoek naar nieuws en informatie over je sector? Ga naar de pagina Sectornieuws.

Jong ACV luidt alarmbel en pleit voor betere bescherming jobstudenten

©Shutterstock

 

Minder vakantiejobs door corona, meer klachten

Jong ACV luidt de alarmbel: deze zomer zijn er 20-25% minder vakantiejobs beschikbaar. Naast het schaarse aanbod merkt de infolijn voor studentenarbeid ISA ook een aanzienlijke stijging van het aantal klachten: contracten die de eerste werkdag geannuleerd worden, studenten die verplicht worden om zich te laten testen op COVID-19 en zelf geacht worden de rekening betalen, studenten die achterstallig loon dreigen mis te lopen door een faillissement, ...

Afhankelijk van inkomen

Maar liefst een 2.000-tal studenten nam deze zomer contact op met ISA. Wat blijkt is dat veel jongeren afhankelijk zijn van het inkomen van hun studentenjob.

Voor veel jongeren is een studentenjob geen extraatje, maar een noodzakelijk inkomen om in hun levensonderhoud te voorzien. En in tegenstelling tot veel andere werknemers hebben deze hardwerkende jongeren geen recht op een tijdelijke werkloosheidsuitkering. Zo krijgen ze nog het moeilijker dan hun financieel meer geprivilegieerde leeftijdsgenoten. 

Sociale bescherming

Jong ACV vindt dat jongeren niet in de kou mogen blijven. Solidariteit tussen generaties is waar het ACV voor staat. Jong ACV wil dan ook dat het statuut van jobstudenten , met gebrek aan sociale bijdragen en dus ook garanties en bescherming, herbekeken wordt.

We stellen voor om op studentenarbeid evenveel sociale lasten te heffen als op gewoon werk. Dat zou de studenten toelaten om sociale rechten op te bouwen. Niet enkel pensioenrechten, maar ook het recht op werkloosheidsuitkering en op vakantiegeld. Tijdens corona hadden ze dan bijvoorbeeld tijdelijke werkloosheid kunnen aanvragen.

Volgens berekeningen van het ACV zou het loon voor de student netto ongeveer hetzelfde blijven, dit dankzij het extra vakantiegeld. Werkgevers daarentegen zouden tot enkele honderden euro’s per maand meer moeten betalen.

Maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Niet alleen is de student beter beschermd, er zou ook minder oneerlijke concurrentie zijn met laaggeschoolde jobs, waarop wel sociale lasten gelden, én dat betekent extra inkomsten voor de sociale zekerheid.

Zie ook:  Ook dop voor studentenjob: vakbond ACV wil studenten beter beschermen met werkloosheidsuitkering en vakantiegeld (Nieuwsblad, 7 september 2020)

Personalization