Tijdelijke werkloosheid: aanvraag, opvolging en uitbetaling

Uitbetaling tijdelijke werkloosheid 

 • Heb je een aanvraag voor tijdelijke werkloosheid ingediend? Als je werkgever de juiste gegevens heeft overgemaakt en je dossier daarmee volledig is, vragen we je een beetje geduld. De uitbetaling van je uitkering is op komst.
  De grote hoeveelheid dossiers maakt dat niet iedereen op 1 april kon worden uitbetaald. We blijven verder uitbetalen tot eind volgende week.  Als je uitkering betaald wordt, krijgt je van ons een sms of e-mail. Je kan je dossier bovendien opvolgen via Mijn ACV
 • Je hebt geen uitkering ontvangen op 10 april? Je werkgever heeft waarschijnlijk de aangifte sociaal risico (ASR) nog niet ingediend bij de overheid. Wij kunnen pas de opdracht tot uitbetaling overmaken aan je financiële instelling als dit in orde is gebracht door je werkgever.

Lees hier verder ook de meest gestelde vragen en antwoorden over tijdelijke werkloosheid.

Doe je aanvraag tijdelijke werkloosheid nu online!

Voor de periode 01/02/2020 tot en met 30/06/2020 kan je hier tijdelijke werkloosheid volgens vereenvoudigde procedure aanvragen. Opgelet:  één aanvraag volstaat voor de volledige periode!  Vraag tijdelijke werkloosheid niet opnieuw aan.

Lid van het ACV?

Via Mijn ACV

Dien je aanvraag tijdelijke werkloosheid in via je persoonlijke pagina op Mijn ACV. Log je daarvoor in met eID.  Dat kan ook op smartphone.  Daarvoor log je in met Itsme, een applicatie die je digitale ID beheert.

Op de landingspagina klik je op de button om online het aanvraagformulier tijdelijke werkloosheid in te vullen. Na het indienen van je aanvraag kan je alle stappen van je dossier volgen via je digitale dossier in Mijn ACV. Handig en overzichtelijk.

Ben je lid van het ACV maar het lukte je niet via Mijn ACV? 

Ga dan meteen naar de aanvraag. Weet dat je je dossier niet direct digitaal kan opvolgen. De verwerking duurt langer. Maar uiteindelijk kan je via Mijn ACV je dossier ook consulteren.

Nog geen lid van het ACV?

Geen probleem. Doe je aanvraag via onderstaande knop. Voor de verdere opvolging van je dossier en uitbetaling is het wel nodig dat je lid wordtsluit je meteen online aan.

ACV-tijdelijkewerkloosheid

The form is also available in English, go to the simplified application form for temporary unemployment

This information is also available in English, Polish, Romanian en Bulgarian:  FAQ temporary unemployment.


FAQ tijdelijke werkloosheid

We verzamelen hier de belangrijkste vragen en antwoorden tijdelijke werkloosheid. Deze pagina wordt voortdurend aangevuld en bijgewerkt.  Het antwoord op je vraag niet gevonden?  Neem contact op via het online contactformulier.

Jouw aanvraag

Je uitbetaling

Wat is tijdelijke werkloosheid?

Tijdelijke werkloosheid en verloven

Tijdelijke werkloosheid en ziekte

Tijdelijke werkloosheid en ontslag

Jouw situatie


Ben je werkloos of werkzoekend?  Ga naar onze FAQ werkloosheid.

Ga naar sectornieuws voor de regeling in je sector, of klik hier door als je werkt als:


Mijn werkgever zegt dat hij de documenten tijdelijke werkloosheid invult.  Moet ik als werknemer nog iets doen?

Om voor een uitkering in aanmerking te komen moet je werkgever inderdaad de documenten tijdelijke werkloosheid invullen. Maar ook de werknemer moet altijd zelf de aanvraag indienen.

Dus ja:  als werknemer moet je altijd zelf een aanvraag C3.2. Werknemer-corona invullen en versturen.   Dat formulier bezorg je ingevuld aan een uitbetalingsinstelling. Als ACV-lid kan je je uitkering tijdelijke werkloosheid online aanvragen.

Uitzondering: kreeg je de afgelopen 3 jaar bij je huidige werkgever te maken met tijdelijke werkloosheid én ben je lid van het ACV, dan hoef je niets te doen.  Het ACV en je werkgever handelen dan de aanvraag volledig onder elkaar af.

 

Ik deed online een aanvraag tijdelijke werkloosheid.  Hoe weet ik of dit in orde is?

Je krijgt op het scherm een bevestiging te zien nadat je je aanvraag volledig ingevuld hebt. We doen al het mogelijke om je aanvraag zo snel mogelijk te verwerken.

Je krijgt normaalgezien ook een bevestigingsmail.  Door de toeloop van aanvragen kan de bevestigingsmail even op zich laten wachten.   Check zeker ook je spamfolder. Het kan zijn dat de mail daarin belandde.

E-dossier

Na 24 uur kan je via Mijn ACV je werkloosheidsdossier e-dossier online volgen. Daarvoor log je in via eID of Itsme en klik je op de tab werkloosheidsgegevens. Daar kan je de status van je dossier op de voet volgen.

Dit kan ook op smartphone. Daarvoor log je in met Itsme een applicatie die je digitale ID beheert.

Opgelet: werd je onlangs lid van het ACV of schreef je je recent opnieuw in? Dan kan het minstens 24 uur duren voordat we al je gegevens verwerkt hebben en je toegang hebt tot Mijn ACV.

 

Ik doe mijn aanvraag tijdelijke werkloosheid liever niet online.  Welke stappen moet ik volgen?

Voor een snelle behandeling van je dossier, vragen we je de aanvraag tijdelijke werkloosheid online via het formulier te doen.  Lukt dat niet, download zelf het formulier en bezorg het aan ons.  Volg hierbij onderstaande stappen en instructies:

1. Download het Formulier C3.2. Werknemer-corona in pdf of word.

2. Vul het formulier in en handteken het.  Is het niet gehandtekend, dan geef je impliciet een volmacht aan het ACV om je dossier verder op te volgen

3. Bezorg het formulier op digitale wijze aan ons via corona.demande-aanvraag@acv-csc.be.

 • Belangrijk: gebruik dit mailadres enkel voor het versturen van het formulier.  Heb je vragen? Stel ze via ons online contactformulier.
 • Gebruik volgende onderwerpregel: Naam + rijksregisternummer + postcode (bijvoorbeeld : Jan Pieters – 660318-254-12 – 8820)

Lukt het je niet om je aanvraag per mail te verzenden?

 • Volg stap 1-3 en deponeer het ingevulde en ondertekende formulier in een ACV-brievenbus
 • Kan je het document niet uitprinten, neem dan zo snel mogelijk telefonisch contact op via het ACV-contactenter van je regio

Vroeg je reeds tijdelijke werkloosheid aan volgens de oude procedure, geen zorgen:  ook jouw dossier wordt overgemaakt aan de RVA.  Doe geen nieuwe aanvraag!

 

Je dossier tijdelijke werkloosheid is in orde. Wat gebeurt dan en wanneer word je betaald?

  ACV volgt je dossier op

  • Het ACV maakt je aanvraag in orde en stuurt je dossier door aan RVA.
  • Opgelet: ontbreekt iets in je dossier, dan nemen wij zelf per mail of telefonisch contact met je op  Doe dus niet voor een tweede keer dezelfde aanvraag:  dit vertraagt en bemoeilijkt de aanvraag.

  Betaling

  • Je hoeft zelf geen enkel document aan ons te bezorgen om een betaling te krijgen.
  • Het ACV kan de betaling uitvoeren van zodra je werkgever of zijn sociaal secretariaat jouw gegevens over de werkloosheid in de de voorbije maand heeft overgemaakt aan de overheid.  Hij kan dit kan ten vroegste vanaf het begin van de maand daarop doen.  
  • Het ACV stelt alles in het werk om je betaling daarna zo snel mogelijk te laten vertrekken.

  Je kan je eigen dossier altijd raadplegen via Mijn ACV.

   

  Wat als ik een verkeerde datum ingevuld heb op het formulier?

  Heb je een foute datum genoteerd, dan moet je niets doen. We gebruiken de datum die je werkgever doorgaf als eerste dag tijdelijke werkloosheid.

   

  Wat als ik een fout rekeningnummer opgaf?

  Stuur je juist rekeningnummer via mail naar je ACV-dienstencentrum, dan brengen we dat in orde. Noteer in de onderwerpregel van je mail volgende tekst:

  Onderwerp:  Rijksregisternummer + naam + wijziging rekeningnummer

   

  Ik deed mijn aanvraag tijdelijke werkloosheid via HVW, maar ik wil dat het ACV mijn dossier behandelt. Wat moet ik doen?

  Werd je aanvraag ingediend bij de Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen (HVW) maar ben je lid van het ACV, dan kan je dossier best laten overhevelen.  Het behandelen van een werkloosheidsdossier is één immers van de services die we aan onze leden geven.  

  Je stuurt hiervoor een mail naar corona.nl@acv-csc.be. Vermeld duidelijk dat je wil dat het ACV je dossier tijdelijke werkloosheid behandelt.  Vermeld ook je rijksregisternummer

   

  Wat als mijn werkgever tijdelijke werkloosheid weigert aan te vragen?

  Weigert je werkgever om tijdelijke werkloosheid aan te vragen of doet hij niet het nodige om dit in orde te brengen, neem dan contact op met het plaatselijke werkloosheidsbureau van de RVA.  

  De RVA kan dan beslissen dit te controleren en je werkgever de nodige instructies te geven.

   

  Waar vind ik info over de betaling van mijn werkloosheidsvergoeding terug?

  Betalingen kan je opvolgen via Mijn ACV (inloggen met je eID of ItsMe).  Dat is de snelste weg en veiligste weg om de stand van zaken te kennen. Je zorgt er ook mee voor dat onze telefoonlijnen niet overbelast raken.

   

  Ik consulteer mijn e-dossier en zie dat de statut op 'niet-vergoedbaar' staat.  Wat wil dit zeggen?

  Je aanvraag werd wel degelijk geregistreerd.  De melding 'niet-vergoedbaar' op de datum van eerste dag tijdelijke werkloosheid wil zeggen dat we nog wachten op gegevens van de werkgever. Zodra de werkgever zeker weet hoeveel uren je deze maand tijdelijk werkloos zal zijn,  kan hij zijn aangifte insturen.

  Pas als wij die aangifte hebben, kennen wij je uurloon en kunnen wij je dagbedrag bepalen (70 %). We zullen je daarna meteen betalen. 

   

  Wanneer word ik betaald?

  Om in aanmerking te komen voor een uitbetaling van een uitkering moet je zelf een aanvraag hebben ingediend. Is dat niet gebeurd doe dan alsnog je aanvraag.   En zorg dat je je – indien dat nog niet het geval was – aansluit bij het ACV.

  Je aanvraag wordt verwerkt door het ACV. Dit kan enkele dagen duren omdat we op dit moment honderdduizenden aanvragen aan het verwerken zijn.  Je kan de opvolging van je dossier volgen via Mijn ACV.  Inloggen met eID of Itsme voor smartphone.

  Als we je aanvraag hebben verwerkt is er echter nog een belangrijk element nodig. Het ACV kan de opdracht van betaling maar uitvoeren van zodra je werkgever of zijn sociaal secretariaat jouw gegevens over de werkloosheid van de voorbije maand heeft overgemaakt aan de overheid. Hij kan dit kan ten vroegste vanaf het begin van de maand daarop doen. Dus zal de uitbetaling voor tijdelijke werkloosheid van maart op zijn vroegst vanaf april kunnen worden uitgevoerd.

  Momenteel hebben we nog niet alle informatie van alle werkgevers ontvangen. Ook voor de werkgevers is het een flinke inspanning om al hun gegevens tijdig verwerkt te krijgen.

  Daarna hangt het van je bankinstelling af hoe snel de uitkering daadwerkelijk op je rekening wordt gestort.

  Kortom, een beetje geduld oefenen is de boodschap. En nogmaals, je kan je dossier opvolgen via Mijn ACV.

   

  Hoe lang loopt de uitbetalingsperiode?

  Vanaf 1 april worden de eerste uitbetalingen voor maart uitgevoerd voor de dossiers die volledig in orde zijn.  Binnen de twee dagen staat je werkloosheidsuitkering op je rekening.

  De grote hoeveelheid dossiers maakt dat niet iedereen op 1 april kon worden uitbetaald. We blijven verder uitbetalen in de eerst en tweede week van april. Als je uitkering betaald wordt, krijg je van ons een sms of e-mail. Je kan je dossier bovendien opvolgen via Mijn ACV  

  Als je op 10 april nog geen uitkering hebt ontvangen komt dit waarschijnlijk omdat je werkgever de aangifte sociaal risico (ASR) nog niet heeft ingediend bij de overheid. Wij kunnen pas de opdracht tot uitbetaling overmaken aan je financiële instelling als dit in orde is gebracht door je werkgever.

   

  De overheid sprak van een tussenkomst bij tijdelijke werkloosheid van 1450 euro.  Waarover gaat dat?

  Definitie

  • Het bedrag van 1450 euro is het minimum brutobedrag voor een volledige maand tijdelijke werkloosheid bij voltijdse tewerkstelling.
  • Het bedrag van 1450 euro bruto komt overeen met de minimale uitkering bij tijdelijke werkloosheid. De maximale uitkering bedraagt ongeveer 1930 euro bruto. Voor een volledige maand tijdelijke werkloosheid ontvang je dus een bedrag tussen dit minimum en maximum (en dat komt ongeveer overeen met 70% van je basis brutoloon.)
  • Wie een hoger loon had dan 2067,26 euro bruto (basis voor de minimale uitkering) zal een hoger bedrag krijgen omdat men recht heeft op een hogere uitkering dan dat minimumbedrag van 1450 euro. Het loon dat in aanmerking wordt genomen bedraagt maximaal 2754,76 euro bruto per maand.
  • Iedereen krijgt bij tijdelijke werkloosheid omwille van coronamaatregelen, ook nog een toeslag van 5,63 euro bruto per werkloosheidsdag
  • Op deze brutobedragen wordt een bedrijfsvoorheffing van 26,75% afgehouden.

  Voorbeeld:

  Marc werkt voltijds en is van 17 maart tot 31 maart tijdelijk werkloos omwille van coronamaatregelen. 

  Marc ontvangt begin april minstens 806,06 euro bruto ( = 590,44 euro netto). Zijn gezinstoestand speelt geen rol.

  • Verdiende Marc meer dan 2067,26 euro bruto per maand dan verhoogt het brutobedrag. Dit bedrag wordt bovendien aangevuld met 5,63 euro bruto per werkloosheidsdag.  
  • Verdiende Marc minder dan 2067,26 dan komt er bij het brutobedrag van 806,06 euro nog 5,63 euro bruto bij per werkloosheidsdag.

  Marc zal voor zijn prestaties vanaf 1 maart tot en met 16 maart uiteraard nog loon van zijn werkgever ontvangen.

   

  Ik heb een attest nodig voor mijn bankinstelling.  Bij wie kan ik hiervoor terecht?

  Je kan via je werkgever een attest opvragen dat aantoont dat je tijdelijke werkloosheid hebt aangevraagd. Dat is in de meeste gevallen een kopie van zijn aangifte.

  Zodra de betaling van je uitkering is uitgevoerd kan je via het ACV een ‘attest van betaling’ verkrijgen. Daarvoor log je in via eID op Mijn ACV (en Itsme via smartphone). Op Mijn ACV kan je dan het attest downloaden.


  Wat houdt economische werkloosheid in?

  Of je recht hebt op een uitkering tijdelijke werkloosheid hangt af van je statuut en de werksituatie. Ben je bediende, dan moet je bijvoorbeeld werken in een onderneming in moeilijkheden om in aanmerking te komen.

  Raadpleeg onze FAQ's economische werkloosheid en lees meer over de voorwaarden, verplichtingen  van de werkgever duurtijd van de economische werkloosheid of het recht en omvang van uitkering:

  Wat is tijdelijke werkloosheid wegens overmacht?

  Bij tijdelijke werkloosheid wegens overmacht geldt dezelfde regeling voor de arbeiders en de bedienden:

  • Welke procedure moet de werkgever volgen?

  De werkgever moet het bevoegde werkloosheidsbureau inlichten en een dossier met bewijzen en een toelichting bezorgen waaruit blijkt dat de werkloosheid een gevolg is van overmacht als gevolg van de coronaviruscrisis.

  • Wat is de maximumduur van de schorsing van de arbeidsovereenkomst wegens tijdelijke werkloosheid wegens overmacht?

  De maximumduur van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht als gevolg van het coronavirus is voorlopig beperkt tot 30 juni 2020.

  • Heeft een werknemer van wie de overeenkomst wordt opgeschort recht op een uitkering?

  Kom je in het stelsel van tijdelijke werkloosheid terecht, dan wordt je inkomensverlies tot 30 juni 2020 gedeeltelijk gecompenseerd door een werkloosheidsuitkering.  Die is mee onder druk van het ACV opgetrokken tot 70% van het geplafonneerde brutoloon.  Zie 'Hoeveel bedraagt een uitkering tijdelijke werkloosheid?'.

  In tegenstelling tot economische werkloosheid heeft de werknemer geen recht op een toeslag ten laste van de onderneming.

   

  Wat is het verschil tussen tijdelijke werkloosheid om economische redenen en overmacht?

  • Economische reden betekent dat er daling is van de klanten, bestellingen, omzet, productie,… Door deze daling is het niet mogelijk om de normale tewerkstelling te behouden. 
  • Overmacht doet zich voor wanneer de werkgever geconfronteerd wordt met iets onverwachts waar hij niet aan kan doen. 

   

  Hoeveel bedraagt de uitkering tijdelijke werkloosheid?

  De uitkering tijdelijke werkloosheid bedroeg voor de coronacrisis 65%, maar op aandringen van het ACV is dat door de regering opgetrokken tot 70% van het (geplafonneerde) brutoloon. Deze verhoging naar 70% geldt vanaf 01/02 tot 30/06.

  Het geplafonneerde brutoloon bedraagt 2754,76 euro. Is je brutoloon lager, dan krijg je 70% van je brutoloon. Is je brutoloon hoger, dan wordt het bedrag afgetopt tot deze  2754,76 euro. 

  Nog op aandringen van het ACV komt daar ook nog een toeslag bovenop. Tijdelijke werklozen omwille van overmacht krijgen van de RVA bovenop de 70% van het begrensde brutoloon een toeslag van 5,63 euro per dag of 146 euro op basis van 26 dagen per maand voor een voltijds werknemer.  Voor deeltijdse werknemers bedraagt de vergoeding 2,82 euro per dag. Deze extra premie is er vanaf 13 maart.

  De RVA berekende dat de minimumuitkering op ongeveer 1.165,93 euro netto komt, de maximumuitkering op 1.519,79 euro netto per maand. Opgelet, deze bedragen zijn indicatief. 

  Het ACV bekwam ook bij de regering dat tijdelijke werkloosheid bij overmacht wordt gelijkgesteld voor de jaarlijkse vakantie (vakantiegeld en vakantieduur). Lees meer bij FAQ's werknemers.

  Let op:

  • Op de uitkeringen wordt 26,75% bedrijfsvoorheffing ingehouden. De bovenstaande bedragen zijn brutobedragen.
  • In sommige sectoren zijn er supplementen afgesproken wanneer je tijdelijk werkloos wordt. Deze supplementen gelden enkel bij tijdelijke werkloosheid omwille van economische reden, slecht weer,… Als de regeling in je sector niet wordt uitgebreid, zal je hier geen recht op hebben.  Meer info?
   • Ga naar Sectornieuws:  we vullen er per sector alle actuele informatie aan
   • Neem contact op met je ACV-afgevaardigde.
  • De extra toeslag van 5,63 euro krijg je enkel wanneer je tijdelijk werkloos bent omwille van overmacht door de coronacrisis (dus niet door economische reden, niet voor medische overmacht, slecht weer, …)

  Het onderscheid tussen economische werkloosheid en tijdelijke werkloosheid omwille van Corona is niet altijd makkelijk te maken. Het ACV zet druk bij de regering om de tijdelijke toeslag uit te breiden naar alle systemen van tijdelijke werkloosheid.

  We werken de informatie van deze pagina's voortduren bij.

   

  Hoeveel dagen moet je gewerkt hebben om recht te hebben op een uitkering tijdelijke werkloosheid?

  Wanneer je tijdelijke werkloosheid aanvraagt voor de periode 01/02/2020 tot 30/06/2020, moet niet bewijzen dat je voldoende dagen gewerkt hebt. Deze uitzonderingsmaatregel geldt zowel voor economische reden als voor overmacht. 

  Deze uitzondering geldt enkel tijdens de coronacrisis. Voor tijdelijke werkloosheid vóór 01/02 of na 30/06 zal je wel opnieuw aan de voorwaarden moeten voldoen.

   

  Waar vind ik de meest actuele informatie over tijdelijke werkloosheid?

  De regerering neemt, mee onder druk van het ACV, voortdurend nieuwe maatregelen die werknemers moeten ondersteunen.  We verwerken hier stelstelmatig alle nieuwe informatie. 

  Neem ook een kijkje op de website van de RVA: FAQ Tijdelijke werkloosheid corona of consulteer hun FAQ Corona in pdf.

   

  Wat met recuperatie overuren?

  Je werkgever kan je in geval van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht niet verplichten eerst recuperatiedagen voor overuren op te nemen.  Dat is wel het geval bij tijdelijke werkloosheid wegens technische stoornis, slecht weer of economische oorzaken. 

  Door de uitbraak van het coronavirus hebben we nu te maken met een overmachtssituatie, waarvoor deze verplichting niet geldt.  Je kan wel vrijwillig je overuren opnemen, bijvoorbeeld om het loonverlies te beperken.  Voor deze dagen zal je geen uitkering tijdelijke werkloosheid krijgen.  

   

  Mijn werkgever verplicht me eerst verlof te nemen. Pas daarna zal hij het systeem tijdelijke werkloosheid invoeren. Mag dit?

  Neen, dit kan niet. Het opnemen van jaarlijkse vakantie gebeurt in onderling akkoord tussen werknemer en werkgever. Vakantie eenzijdig opleggen kan niet. 

  Kom je niet tot een akkoord met je werkgever, neem dan contact op met de ACV-afgevaardigden van je bedrijf of organisatie. 

  Je kan dit wel vrijwillig doen. Dan kan je tijdens die dagen niet tijdelijk werkloos zijn. Je kan ook niet tijdelijke werkloos zijn op ‘geplande’ vakantiedagen. Maar je kan ook niet verplicht worden om eerst je vakantie op te nemen vooraleer je tijdelijk werkloos gesteld wordt wegens overmacht.

   

  Ik ben tijdelijk werkloos maar heb binnenkort vakantiedagen gepland. Wat gebeurt er met mijn vakantiedagen?

  Best neem je contact op met je werkgever. Jaarlijkse vakantie wordt in onderling overleg tussen werkgever en werknemer opgenomen. Als jullie beiden akkoord zijn, dan kunnen jullie dit verlof intrekken.  Je blijft dan gewoon tijdelijk werkloos en zal je verlofdagen op een later moment kunnen nemen. 

  Gaat je werkgever niet akkoord, dan zal je je verlof ingepland blijven. Voor deze dagen zal je geen uitkering tijdelijke werkloosheid krijgen, maar wel je loon.

   

  Ik ben tijdelijk werkloos. Wat zijn de gevolgen voor mijn jaarlijkse vakantie?

  Wanneer je tijdelijk werkloos bent door de coronacrisis zullen al die dagen toch meetellen om je vakantiedagen in 2021 te berekenen. De dagen tijdelijke werkloosheid worden dus gelijkgesteld met gewerkte dagen.

   

  Ik ben tijdelijk werkloos.  Binnenkort is het paasmaandag. Zal ik die feestdag uitbetaald krijgen?

  Dat hangt af van de datum waarop je tijdelijk werkloos werd.. Je werkgever moet enkel loon voor feestdagen betalen die binnen de 14 (kalender)dagen vallen nadat je op tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht werd geplaatst.

  Paasmaandag valt dit jaar op 13/04.  Dat betekent dat je loon ontvangt als je tijdelijk werkloosheid startte op of na 30 maart 2020.  

  Werd je tijdelijk werkloos vóór 30 maart, dan krijg je een vergoeding van de RVA.

   

  Binnenkort staat er in onze onderneming een buitenwettelijke feestdag gepland. Krijg ik die betaald door de werkgever?

  In sommige bedrijven en sectoren zijn er buitenwettelijke feestdagen afgesproken. Dit zijn extra feestdagen die op basis van een sectorale of ondernemingscao worden toegekend. Het gevolg is dat die niet onder de gewone feestdagenregeling vallen zoals bv. Paasmaandag. Bijgevolg zal je werkgever je hiervoor loon moeten betalen. Je zal voor die dag geen uitkering tijdelijke werkloosheid krijgen. 

   

  Ik ben tijdelijk werkloos en heb helaas een overlijden in de familie. Heb ik recht op klein verlet?

  Neen. Door de tijdelijke werkloosheid is je arbeidsovereenkomst geschorst.  Dan is er geen recht op klein verlet.  Meer info: Rubriek Verlof.

   

  Wat betekent economische werkloosheid voor mijn landingsbaan?

  Het is perfect mogelijk om economische werkloosheid te combineren met een landingsbaan.

  Dit geldt wel enkel voor de dagen dat er zou worden gewerkt. De landingsbaan blijft gewoon bestaan. De uitkering dus ook.

   

  Ik neem ouderschapsverlof/tijdskrediet op. Daardoor werk ik nu slechts 4/5, halftijds. Kan ik dit combineren met tijdelijke werkloosheid?

  Ja dat is geen probleem.

  Het uurrooster waarmee je nu werkt, zal de basis vormen voor je uitkering tijdelijke werkloosheid. Werk je normaal alle dagen, behalve vrijdag, dan zal je voor alle dagen behalve vrijdag een uitkering tijdelijke werkloosheid krijgen. Op vrijdag blijft je in ouderschapsverlof of tijdskrediet.  Meer info:  Tijdskrediet en thematisch verlof.

   

  Ik neem ouderschapsverlof / tijdskrediet. Kan ik dit vroegtijdig stopzetten?

  Om je aanvraag ouderschapsverlof of tijdskrediet in te trekken heb je het akkoord van je werkgever nodig. Houd er ook rekening mee, dat je saldo ouderschapsverlof of tijdskrediet toch zal verminderd worden ook al trek je je aanvraag in.

  Je ouderschapsverlof of tijdskrediet intrekken om louter en alleen gebruik te maken van tijdelijke werkloosheid, zal de RVA niet accepteren.

  Meer info:  Tijdskrediet en thematisch verlof.

   

   

  Ik ben progressief tewerkgesteld. Wat betekent dat bij tijdelijke werkloosheid?

  Als de werkgever bij de RVA tijdelijke werkloosheid inroept door overmacht, kan je in sommige situaties uitkeringen tijdelijke werkloosheid aanvragen. 

  • Werk je ondertussen minstens 20% van je contractuele arbeidsduur (bv. 7,6u werken als je een contract van 38u hebt) dan zullen de uren die je normaal zou werken, gecompenseerd worden met een uitkering tijdelijke werkloosheid. Daarnaast krijg je van je ziekenfonds voor de resterende dagen een uitkering zoals ervoor. Let wel op: het ziekenfonds kan je uitkering wel beperken wanneer je werkloosheidsuitkering te hoog is.
  • Werk je minder dan 20% van je contractuele arbeidsduur, heb je geen recht op tijdelijke werkloosheid. Je wordt dan opnieuw beschouwd als voltijds arbeidsongeschikt, en zal op basis daarvan een uitkering van je ziekenfonds krijgen. 

  Vraag tijdelijke werkloosheid aan.

   

  Ik ben tijdelijk werkloos, maar word ziek. Heb ik recht op gewaarborgd loon?

  Neen, ongeacht of je bediende of arbeider bent, kom je onmiddellijk terecht in de ziekteverzekering.  Je zal een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen in plaats van je gewaarborgd loon.

  We raden je aan je mutualiteit onmiddellijk op de hoogte brengen door het document 'vertrouwelijk' aan hen te bezorgen.  Dat kan je doen via de post.  Uitzonderlijk kan je document nu ook elektronisch versturen  via e-mail. Je neemt daarvoor een foto of scan van het originele attest. Volgende elementen moeten duidelijk leesbaar zijn:

  • Identiteit van je arts: naam, voornaam en RIZIV-nummer
  • Jouw identiteit: naam, voornaam en rijksregisternummer

  Het e-mailadres naar waar je het attest doorstuurt vind je op de website van jouw ziekenfonds.

  De uitkeringen bij ziekte bedragen 60% van het begrensd brutoloon. Het ACV zet druk bij de overheid en ziekenfondsen om ook bij ziekte het percentage van 70% te hanteren zoals dat bij tijdelijke werkloosheid het geval is.

  Meer info:  rubriek ziekte.

   

  Ik ben ziek en geniet gewaarborgd loon betaald door mijn werkgever. Er wordt tijdelijke werkloosheid ingevoerd. Wat zijn de gevolgen?

  Door de coronacrisis is er nu tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht. Bijgevolg hebben zowel arbeiders als bedienden recht op gewaarborgd loon bij ziekte. 

  We raden je aan je mutualiteit onmiddellijk op de hoogte brengen door het document 'vertrouwelijk' aan hen te bezorgen.  Dat kan je doen via de post.  Uitzonderlijk kan je document nu ook elektronisch versturen  via e-mail. Je neemt daarvoor een foto of scan van het originele attest. Volgende elementen moeten duidelijk leesbaar zijn:

  • Identiteit van je arts: naam, voornaam en RIZIV-nummer
  • Jouw identiteit: naam, voornaam en rijksregisternummer

  Het e-mailadres naar waar je het attest doorstuurt vind je op de website van jouw ziekenfonds.

  Het ACV stelde voorbije weken vast dat tal van bedrijven plots tijdelijke werkloosheid inroepen wanneer iemand zich ziek meldt. Op die manier moet de werkgever geen gewaarborgd loon bij ziekte betalen, maar valt de werknemer terug op 60% van zijn loon.  We blijven dit op de agenda van het sociaal overleg zetten en we zullen dat blijven doen tot de wet correct wordt toegepast.

  Intussen raden we je aan om je ACV-afgevaardigde in je bedrijf te contacteren. Hij kan bemiddelen bij je werkgever om toch te krijgen waar je recht op hebt. Is er geen ACV-afgevaardigde in je onderneming of organisatie aanwezig, dan kan je contact opnemen met het ACV-dienstencentrum in je buurt

   

  Ik ben tijdelijk werkloos, maar sta in mijn opzeg. Wat betekent dit?

  Zolang er verder gewerkt wordt in de onderneming, al dan niet via telewerk, verandert er niets. De gewone regels inzake ontslag blijven van toepassing. 

  Ben je tijdelijk werkloos en door de werkgever ontslagen met een te presteren opzegtermijn, dan zijn er 2 mogelijkheden:

  • Gaat het om werkloosheid wegens overmacht (vb. sluiting restaurant), dan loopt je opzeggingstermijn toch af op de voorziene einddatum. Je opzegtermijn wordt dus niet verlengd.  
  • Gaat het om tijdelijke werkloosheid omwille van economische redenen (vb. teruggevallen bestellingen, zonder sluiting), dan wordt je opzeggingstermijn wel verlengd met de duur van de werkloosheid.

  De reden van tijdelijke werkloosheid (overmacht of economische reden) vind je terug op de formulieren die je van de werkgever ontvangt.

  Heb je zelf ontslag gegeven?  Dan wordt de opzeggingstermijn niet verlengd.

  Gaat het om economische redenen (zowel arbeiders als bediendenstelsel voor ondernemingen in moeilijkheden), dan heb je het recht om de arbeidsovereenkomst onmiddellijk te beëindigen, maar je hoeft dat niet te doen. Zeker indien je geen ander werk hebt, doe je dat dus beter niet.

  Tijdens de opzeggingstermijn ontvang je gewoon de uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid.

   

  Ik gaf zelf ontslag en sta in mijn opzeg. Ik ondertekende het contract bij mijn nieuwe werkgever nog niet. Wat nu?

  Dit is een moeilijke situatie. Als ACV bepleiten we de RVA om soepel om te gaan werknemers die in een situatie als de jouwe belanden. Het zijn immers uitzonderlijke tijden.

  De beste oplossing is dat je toekomstige werkgever je toch in dienst neemt met de afgesproken ingangsdatum. Hij kan dan voor jou, net als voor de andere werknemers, tijdelijke werkloosheid omwille van het coronavirus aanvragen. Dit kan volgens het ACV vanaf de eerste dag dat je dienst komt.  

  Je zorgt er in elk geval best voor dat je van je nieuwe werkgever een verklaring krijgt waaruit blijkt dat:

  • er een duidelijk engagement was om je na je opzegtermijn in dienst te nemen.
  • dit door de bijzondere omstandigheden en de geldende coronamaatregelen niet mogelijk is
  • hij bereid is om na de opheffing van de maatregelen en het herstel van het werkvolume je in dienst te nemen. 

  Houd dit attest goed bij en dien ze samen met je formulier C1 en C4-formulier dat je van je oude werkgever kreeg in bij je ACV-dienstencentrum. Gezien de coronamaatregelen, mag je dit digitaal doen. 

  Als je volledig werkloos wordt (dus na afloop van je oude contract), moet je je binnen de 8 dagen ook inschrijven bij VDAB. Ook dit kan je van op afstand doen via de VDAB-website.  Woon je in Brussel, dan doe je dat bij Actiris. Woon je in Wallonië, dan registreer je je bij Forem. Zie ook: FAQ Werkloosheid.

   

  Ik gaf zelf ontslag. Ik ondertekende mijn contract bij mijn nieuwe werkgever, maar kan niet starten omdat het bedrijf in tijdelijke werkloosheid is gegaan. Wat nu?

  Jij en je nieuwe werkgever ondertekenden een contract toen er nog geen sprake was van de coronacrisis.

  Je toekomstige werkgever kan je in dienst nemen op de afgesproken datum.  Hij kan dan voor jou, net als voor de andere werknemers, tijdelijke werkloosheid omwille van het coronavirus aanvragen. Dit kan vanaf de eerste dag dat je in dienst komt.

  De RVA had daarover een andere mening, maar herzag haar standpunt na tussenkomst van het ACV. 

  Was je contract al afgesloten vóór de coronacrisis, maar kon je nog niet starten omdat je bijvoorbeeld eerst nog een opzegtermijn moest presteren?  Ook dan kan je nieuwe werkgever dus zonder problemen tijdelijke werkloosheid voor je aanvragen.

  Omdat de RVA als algemene regel hanteert dat er bij 'fictieve' arbeidsovereenkomsten geen tijdelijke werkloosheid mogelijk is, raden we je aan om alle mails, brieven,… die je kreeg van je nieuwe werkgever goed te bewaren. Die kunnen je helpen om bij discussie aan te tonen dat er al vóór de coronacrisis een akkoord was om je aan te werven. Ook de opzeg die je gaf aan je oude werkgever is een bewijsstuk dat kan helpen bij de bewijsvoering.

  Je moet ook zelf tijdelijke werkloosheid aanvragen:  vraag tijdelijke werkloosheid online aan.

   

  Ik ben tijdelijk werkloos omwille van overmacht. Kan ik mijn arbeidsovereenkomst beëindigen zonder een opzeg te doen?

  Neen, dat kan niet. Je contract kan je enkel zonder opzegtermijn of -vergoeding beëindigen in 2 situaties:

  • Wanneer een arbeider of een bediende tijdelijk werkloos is omwille van economische reden.
  • Wanneer een arbeid tijdelijk werkloos is omwille van slecht weer.

  Ben je tijdelijk werkloos door de coronacrisis dan val je onder tijdelijke werkloosheid door overmacht.   Je kan je contract niet van de ene dag op de andere dag kunnen beëindigen, maar de opzeggingstermijn moeten respecteren.  Lees meer:  Rubriek Ontslag.

   

  Ik sta in mijn opzeg. Wat gebeurt er met mijn opzegtermijn nu ik tijdelijk werkloos ben?

  Gaf je zelf je opzeg, dan verandert er niets aan de einddatum van je opzeg. Die blijft dus behouden.

  Dit is de algemene regel die zegt dat wanneer een werknemer zelf ontslag neemt, de opzegtermijn niet verlengd wordt met schorsingen zoals bijvoorbeeld ziekte, klein verlet, tijdelijke werkloosheid, ... 

  Ontsloeg de werkgever je, dan is de situatie anders:

  • Ben je tijdelijk werkloos omwille van economische reden of slecht weer, dan zullen de dagen die je tijdelijk werkloos was bij je opzegtermijn geteld worden.
  • Ben je tijdelijk werkloos omwille van overmacht (zoals bij corona), dan blijft de oorspronkelijke einddatum behouden.

  Lees meer:  Rubriek Ontslag.

   

  Mag ik een overlevingspensioen combineren met een uitkering tijdelijke werkloosheid?

  Ja, in principe kan dat.  Een overlevingspensioen kan je voor een eenmalige periode van 12 maanden combineren met een Belgische over buitenlandse sociale uitkering.  Het hoeft hierbij niet te gaan om opeenvolgende kalendermaanden.

  Dit geldt voor sociale uitkeringen die je krijgt in het kader van:

  • ziekte of invaliditeit
  • werkloosheid 
  • tijdskrediet, loopbaanonderbreking of verminderde prestaties
  • conventioneel brugpensioen of het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag
  • thematische verloven
   

  Ik geniet van een (overlevings)pensioen en klus bij.  Mijn contract is geschorst omwille van tijdelijke werkloosheid. Mag ik de uitkering combineren met mijn pensioen?

  ACV en Okra drongen er bij de regering op aan om voor onze gepensioneerde werknemers een oplossing te zoeken. Ook gepensioneerde werknemers die werken om hun inkomen te verhogen zijn slachtoffer van deze crisis.

  De oude regels zijn gewijzigd. Word je tijdelijk werkloos, dan zal je voortaan je pensioen mogen combineren met een uitkering tijdelijke werkloosheid. De wetgeving rond werkloosheidsuitkeringen werd al in die richting aangepast. We zijn hoopvol dat men dit de komende dagen ook zal doen voor de pensioenwetgeving.

  Vraag tijdelijke werkloosheid aan.

   

  Mag ik een pensioen combineren met een uitkering tijdelijke werkloosheid?

  Ja, sommige gevallen is dit mogelijk. We zetten de regels even op een rij:

  Jonger dan 65 jaar

  • én met vervroegd pensioen én met 45 jaar loopbaan: je mag onbeperkt bijverdienen. Je hebt bij tijdelijke werkloosheid recht op uitkering tijdelijke werkloosheid.
  • én met vervroegd pensioen zonder 45 jaar loopbaan: je mag tot 65 jaar beperkt bijverdienen. Je hebt bij tijdelijke werkloosheid in je bijverdienste recht op een uitkering tijdelijke werkloosheid. De uitkering wordt niet verminderd op basis van het loon dat je verdient.

  Ouder dan 65 jaar

  • én je hebt je pensioen nog niet opgenomen én je bent ondertussen blijven werken. Je hebt bij tijdelijke werkloosheid recht op een uitkering tijdelijke werkloosheid.
  • én je hebt je pensioen opgenomen en verdient bij. Je mag onbeperkt bijverdienen. Word je echter werkloos in je bijverdienste dan heb je geen recht op werkloosheidsuitkeringen. Noch bij tijdelijke werkloosheid, noch bij volledige werkloosheid.

  Goed om weten is dat bovenstaande regeling zowel geldt voor rust- als overlevingspensioenen. Uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid zal je uiteraard enkel krijgen wanneer je een bijverdienste in loondienst had. 

   

   

  Ik ben tijdelijk werkloos, maar werk ook met een flexijob. Mag ik dit blijven doen?

  Ja, dat mag.

  Let wel op: je zal enkel een uitkering tijdelijke werkloosheid krijgen voor de dagen waarop je helemaal niet werkte (dus noch bij je gewone werkgever noch bij je flex-werkgever).

  Het ACV zal je uitkering tijdelijke werkloosheid betalen voor alle dagen die je niet werkte in je hoofdjob. Als later blijkt dat je daar toch activiteiten als flexijobber deed, dan zal de RVA de uitkering voor die dagen terugvorderen.  

  Ben je elders aan de slag, meld dit dan even aan jouw ACV-dienstencentrum. Dat kan via mail, met volgende mededeling in het onderwerp:

  “Bijkomende tewerkstelling + naam en voornaam + rijksregisternummer”.

   

  Vraag tijdelijke werkloosheid aan.

   

  Ik werk met een flexijob, maar de activiteiten zijn stilgelegd. Heb ik recht op tijdelijke werkloosheid?

  Dat hangt ervan af:  als flexijobber werk je enkel met een raamovereenkomst. Telkens de werkgever je wil inzetten, sluit hij een aparte overeenkomst. Dat betekent dat je pas een arbeidsovereenkomst hebt op het moment dat hij je echt wil laten werken.

  De RVA stelt dat je als flexijobber enkel tijdelijk werkloos kan worden door overmacht wanneer je een schriftelijke arbeidsovereenkomst hebt. De raamovereenkomst alleen is dus onvoldoende. 

   

  Ik werk in een tweemanszaak. Mijn werkgever is zelf besmet. Kan ik gebruik maken van tijdelijke werkloosheid?

  Ja, als je een tweemanszaak waar niemand meer is die opvolging kan geven aan bijvoorbeeld bestellingen van klanten, dan kan je gebruik maken van tijdelijke werkloosheid.

  Vraag tijdelijke werkloosheid aan.

   

  Mijn bedrijf moet de productie stopzetten omdat de minimumbezetting niet bereikt is. Kan ik ook tijdelijk werkloos worden?

  Wanneer er te weinig mensen aan de slag zijn waardoor de productie of de activiteiten van je bedrijf niet meer mogelijk zijn, is er een overmachtssituatie. Het wordt dan voor de resterende mensen onmogelijk om het werk uit te voeren omwille van een plotse en onvoorzienbare gebeurtenis.  Noch je werkgever, noch de werknemers zijn daarvoor verantwoordelijk.  

  Je zal bijgevolg ook kunnen terugvallen op tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht. 

  Vraag tijdelijke werkloosheid aan.

   

  Mijn bedrijf is toeleverancier voor andere bedrijven. Die bedrijven liggen nu stil. Kan ik tijdelijk werkloos worden?

  Ja, komt in aanmerking voor tijdelijke werkloosheid.  Doordat één of meerdere klanten van je werkgever gesloten zijn, wordt je werkgever geconfronteerd met een overmachtssituatie. Hij kan de tijdelijke werkloosheid voor jou en je collega’s aanvragen. Ook wanneer een deel van de productie toch kan doorgaan, blijft dit mogelijk. 

  Vraag tijdelijke werkloosheid aan.

   

  Mijn bedrijf is door het werk afhankelijk van een toeleverancier. Die kan nu niet meer leveren. Kan ik tijdelijk werkloos worden?

  Ja, komt in aanmerking voor tijdelijke werkloosheid.  Je werkgever wordt geconfronteerd met problemen in de productieketting. Hij is zelf niet verantwoordelijk voor deze problemen zodat de RVA dit als een overmachtssituatie beschouwt. Ook wanneer een deel van de productie toch kan doorgaan, blijft dit mogelijk.

  Vraag tijdelijke werkloosheid aan.

   

  Ik werk bij twee verschillende werkgevers die beide tijdelijke werkloosheid aanvragen. Moet ik ook twee aanvragen indienen bij het ACV?

  Neen, dat moet niet. Eén aanvraag is voldoende. Als beide werkgevers de procedure tijdelijke werkloosheid hebben opgestart, zal je voor beide tewerkstellingen een uitkering tijdelijke werkloosheid krijgen.

  Vraag tijdelijke werkloosheid aan.

   

  Ik werk bij twee werkgevers met twee verschillende contracten. Kan ik tijdelijk werkloos worden bij één van de twee?

  Ja, dat kan. Je mag echter geen inkomen hebben op de dag waarvoor je uitkeringen aanvraagt. Dat betekent dat je bij die ene werkgever gedurende de volledige dag tijdelijk werkloos moet worden. Combineer je op één dag beide tewerkstellingen en word je in slechts één van beide werkloos, dan zal je voor die dag dus geen uitkeringen kunnen krijgen.

  Wanneer je twee contracten combineert, en de totale arbeidsduur van beide contracten is minder een voltijdse tewerkstelling, dan zal je uitkering tijdelijke werkloosheid niet verminderd worden.  Dat is bijvoorbeeld het geval als je 16 uur bij werkgever A en 10 uur bij werkgever B werkt; of 26 uur in totaal.

  Is de totale arbeidsduur van de beide contracten samen wel meer dan een voltijdse tewerkstelling, dan zal je uitkering tijdelijke werkloosheid wel verminderd worden.  Dat is bijvoorbeeld het geval als je 25 uur bij werkgever A, en 20 uur bij werkgever B werkt; of 45 uur in totaal.

  Om de hoogte van je uitkering te bepalen, wordt rekening gehouden met beide tewerkstellingen.

  Je zal bij het ACV ook aangifte moeten doen van de andere tewerkstelling (die waar je blijft werken). Alleen op die manier kunnen we je werkloosheidsuitkering correct berekenen. Die aangifte kan je eerder al gedaan hebben, bijvoorbeeld doordat je een inkomensgarantie-uitkering of een erkenning als deeltijdse werknemer met behoud van rechten.  Ook wanneer je eerder al een aanvraag tijdelijke werkloosheid deed, is de aangifte al gebeurd.

  Twijfel je of je aangifte van de andere tewerkstelling correct is, neem dan contact op met je ACV-dienstencentrum

  Concreet moet je, naast het aanvragen van tijdelijke werkloosheid, dus twee dingen doen:

  • De aangifte van tewerkstelling bij de andere werkgever in orde brengen zodat die toegevoegd kan worden aan het tewerkstellingsdossier.  Vraag aan je andere werkgever (waar je blijft werken) om een aangifte “WECH503” te doen. Hiermee doe je aangifte om deeltijdse arbeid te verrichten met behoud van rechten.
  • Vervolgens contacteer je je ACV-dienstencentrum (per telefoon of per e-mail) met de vraag om deze aangifte toe te voegen aan je werkloosheidsdossier. 

  Vanaf 1 juli 2020 wordt de klassieke procedure weer van toepassing bij tijdelijke werkloosheid. Dit houdt in dat de aangifte van de andere tewerkstelling in orde moet zijn. Daarom bezorg je het controleformulier C3.2A aan het ACV-dienstencentrum. De gewerkte dagen worden op dit formulier zwart gemaakt. De werknemer voegt bij het formulier een verklaring dat de zwart gemaakte dagen betrekking hebben op de andere tewerkstelling.

   

   

  Ik was eerder al tijdelijk werkloos. Moet ik nu elke maand mijn controlekaart bij hebben en binnenbrengen bij het ACV?

  Neen, de RVA heeft op deze regel een uitzondering toegestaan voor de periode van 01/03/2020 tot 30/06/2020. Je moet je controlekaart dus niet op zak hebben. Je moet deze ook niet binnenbrengen bij je ACV-dienstencentrum. 

  Opgelet: voor uitkeringen tijdelijke werkloosheid vóór 01/03/2020 of na 30/06/2020 moet dit wel.

   

  Ik ben tijdelijk werkloos door de coronacrisis. Om mijn inkomen wat op te krikken, wil ik graag ergens anders gaan bijverdienen. Kan dat?

  Ja, dat mag. Je kan bij een andere werkgever gaan bijverdienen. Je zal wel enkel een uitkering tijdelijke werkloosheid krijgen voor de dagen waarop je niet werkte, dus noch bij je gewone werkgever noch bij de nieuwe werkgever waar je gaat bijklussen.

  Het ACV zal je uitkering tijdelijke werkloosheid betalen voor alle dagen die je niet werkte in je hoofdjob. Als later blijkt dat je toch elders aan de slag was, dan zal de RVA de uitkering voor die dagen terugvorderen.  

  Ben je elders aan de slag, meld dit dan even aan jouw ACV-dienstencentrum. Dat kan via mail, met volgende mededeling in het onderwerp:

  “Bijkomende tewerkstelling + naam en voornaam + rijksregisternummer”.

   

  Ik oefen een bijberoep uit. Mag ik deze activiteiten blijven doen terwijl ik een uitkering tijdelijke werkloosheid krijg?

  RVA heeft de regels rond bijberoep versoepelt tot 30/06. 

  Had je al een bijberoep, dan mag je dat blijven doen terwijl je tijdelijk werkloos bent. Je moet je bijberoep niet aangeven, en moet niet zeggen wanneer je je bijberoep uitoefent. De inkomsten die je haalt uit je bijberoep zullen geen gevolgen hebben op je uitkering. De hoogte van je uitkering zal bepaald worden op basis van het aantal dagen die je werkgever doorgaf als tijdelijke werkloosheid.

  Wil je, terwijl je tijdelijk werkloos bent, een nieuwe activiteit opstarten, dan kan dat. Maar dit zal wel een impact hebben op je uitkering. De inkomsten uit deze activiteiten mag je niet combineren met een uitkering tijdelijke werkloosheid.

  Start je een bijberoep op, meld dit dan even aan jouw ACV-dienstencentrum. Dat kan via mail, met volgende mededeling in het onderwerp:

  “Bijkomende tewerkstelling + naam en voornaam + rijksregisternummer”.

   

  Ik ben tijdelijk werkloos. Kan ik als vrijwilliger aan de slag gaan zonder dat ik mijn uitkering verlies?

  Ja, dat mag.

  Tot 30/06/2020 moet je het vrijwilligerswerk niet aangeven. Let wel op dat je op jaarbasis niet meer verdient dan 1388,40 euro

   

  Ik ben vrijwilliger bij de brandweer/civiele bescherming. Mag ik dat blijven doen terwijl ik tijdelijk werkloos ben?

  Ja, dat mag.

  De RVA versoepelde tijdelijk de regels voor vrijwilligers bij brandweer en civiele bescherming.

  Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen interventies met levensgevaar en andere activiteiten (wachten, opleiding,…). Alle vergoedingen die je krijgt, mag je combineren met je uitkering tijdelijke werkloosheid. Het speelt daarbij geen rol of het over een wachtdienst of een interventie. 

  Deze versoepeling geldt tot 30/06/2020. Vanaf 01/07 zijn de oude regels terug van kracht.


  Ik heb een inkomensgarantie (IGU) en wordt tijdelijk werkloos. Moet ik een aanvraag indienen en wat met mijn C3-deeltijds?

  Als je een IGU ontvangt moet je geen aanvraag doen voor tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht. 

  • Je kruist zoals steeds de arbeidsuren aan op je C3-deeltijds, de dagen dat je tijdelijk werkloos was, vul je niets in.
  • Je moet ook geen stempel van de gemeente gaan halen.
  • Na de laatste arbeidsdag van de maand onderteken je het formulier C3-deeltijds en bezorgt het ons via de brievenbus van je ACV-dienstencentrum.

  Van zodra wij jouw C3-deeltijds en de twee elektronische aangiften  (IGU en tijdelijke werkloosheid) van je werkgever ontvangen hebben, kunnen wij je uitkering betalen.

   

  Ik ben zwanger en mijn vermoedelijke bevallingsdatum komt dichterbij.  Mijn werkgever vraagt me te kiezen tussen ziekteverlof of tijdelijke werkloosheid.  Kan dit?

  Als zwangere werkneemster hebt je nog altijd recht op een pre- en postnatale rustperiode die samen 15 weken bedraagt, zie:  Rubriek Zwangerschap

  Opgelet wel: een aantal niet-gewerkte periodes worden met periodes van arbeid gelijkgesteld, zoals onder andere tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen. Bij ziekte en tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (of door de coronacrisis) is dit niet het geval.  Deze dagen worden dus aangerekend op je prenatale verlof en kan je niet mee overdragen na je bevalling. Het ACV ijvert voor de gelijkstelling ervan maar we kunnen dit op dit moment nog niet garanderen.

  Maak dus zorgvuldig de afweging als je werkgever je tijdelijke werkloosheid voorstelt:

  • Aanvaard je tijdelijke werkloosheid door overmacht vóór je prenataal verlof, dan riskeer je dat je na de geboorte, na 9 weken terug aan het werk moet.  
  • Ga je nu meteen op prenataal verlof, dan moet je ook na 9 weken terug aan het werk, maar geniet je wel een hogere vergoeding.

  Onderzoek zeker ook de mogelijkheden zoals ouderschapsverlof of tijdskrediet met motief, aansluitend op het moederschapsverlof.  Zie: Rubriek Tijdskrediet en thematisch verlof.

   

  Ik werk met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur.  Kan ik ook tijdelijk werkloos worden?

  Ja, er is geen onderscheid tussen arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde duur en voor onbepaalde duur.  Als werknemer moet je zelf ook een aanvraag doen.  Vraag tijdelijke werkloosheid online aan.

  Kreeg je de afgelopen 3 jaar bij je huidige werkgever te maken met tijdelijke werkloosheid én ben je lid van het ACV, dan hoef je geen aanvraag te doen.  Het ACV en je werkgever handelen dan de aanvraag volledig onder elkaar af.

  Als je arbeidsovereenkomst afloopt, word je voltijds werkloos. Lees bij de FAQ Werkloosheid welke stappen je moet zetten om je dossier werkloosheid in orde te brengen.

   

  Ik werk met een contract van bepaalde duur dat afloopt. Ik krijg onmiddellijk daarna opnieuw een contract van bepaalde duur bij mijn werkgever. Kan ik tijdelijk werkloos worden?

  Ja, dat kan, op voorwaarde dat de contracten aaneensluitend zijn. Je mag zo maximum 4 opeenvolgende contracten krijgen, waarvan elk contract minstens 3 maanden duurt. In totaal mogen alle contracten samen niet langer dan 2 jaar duren. In sommige gevallen mag de termijn opgetrokken worden naar 3 jaar, maar dan moet elk contract wel minstens 6 maanden duren. 

  Oorspronkelijk zei de RVA dat het niet mogelijk was dat werknemers met een nieuw contract konden toetreden tot het stelsel van tijdelijke werkloosheid. De RVA herzag haar standpunt echter na tussenkomst van het ACV.

  Voorwaarden om tijdelijk werkloos te kunnen worden zijn: 

  • de (oorspronkelijke) arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur was was aangevat vóór 14 maart 2020
  • is afgelopen
  • maar wordt aansluitend opnieuw verlengd
  • én men kan aantonen dat de intentie om te verlengen al aanwezig was

  De nieuwe arbeidsovereenkomst kan zowel een contract van bepaalde duur of onbepaalde duur zijn. 

  We raden je aan om alle mails, brieven,… die je kreeg van je nieuwe werkgever goed te bewaren. Die kunnen je helpen om bij discussie aan te tonen dat de intentie om je contract te vernieuwen er al was vóór de coronacrisis. 

  Jij moet zelf wel een aanvraag tijdelijke werkloosheid doen: Vraag tijdelijke werkloosheid aan.

   

  Ik werk met een vervangingscontract dat verlengd zal worden. Kan ik gebruik maken van tijdelijke werkloosheid?

  Ja, dat kan.

  Je vervangingscontract kan bijvoorbeeld verlengd worden omdat de medewerker die verving langer ziek is, zijn loopbaanonderbreking verlengt, …  Je kan op maximaal 2 jaar met zo’n contract tewerkgesteld worden. 

  Oorspronkelijk zei de RVA dat het niet mogelijk was dat werknemers met een nieuw contract konden toetreden tot het stelsel van tijdelijke werkloosheid. De RVA herzag haar standpunt echter na tussenkomst van het ACV.

  Voorwaarde is wel dat de oorspronkelijke vervangingsovereenkomst al vóór 14/03/2020 inging. Ook wanneer je aansluitend na je vervangingscontract een contract bepaalde of onbepaalde duur krijgt, kan je gebruik maken van stelsel tijdelijke werkloosheid.

   

  Jij moet zelf wel een aanvraag tijdelijke werkloosheid doen: Vraag tijdelijke werkloosheid aan.

   

   

  Ik ben uitgesloten van het recht op uitkeringen. Kan ik toch een uitkering als tijdelijk werkloze krijgen?

  Het kan gebeuren dat je (al dan niet tijdelijk) bent uitgesloten van het recht op werkloosheidsuitkeringen nadat je een sanctie van de  RVA op liep.  In die gevallen kan je géén uitkeringen als tijdelijk werkloze krijgen.

   

  Ik werk een maatwerkbedrijf / beschutte werkplaats / sociale werkplaats.  Kan ik tijdelijk werkloos worden?

  Ja, dat kan. De overheid legde werkgevers diverse veiligheidsregels op.  Zie: FAQ Veiligheid en welzijn.

  Is het onmogelijk om de veiligheidsmaatregelen na te leven, dan kan je werkgever tijdelijke werkloosheid aanvragen voor zijn medewerkers.  Je moet de tijdelijke werkloosheid zelf ook aanvragen.

   

  Ik ben doelgroepenwerknemer in een maatwerkbedrijf.  Ik heb het werk progressief hervat.  Kan ik ook terugvallen op een uitkering tijdelijke werkloosheid?

  Helaas, normaal niet.

  • Als je ziekte-uitkering niet is verminderd wanneer je in de werkplaats begon te werken, heb je geen recht op een uitkering tijdelijke werkloosheid.  Je kan een volledige ziekte-uitkering immers niet cumuleren met een werkloosheidsuitkering.

  • Als uw ziekte-uitkering wel is verminderd en je terug deels aan de slag bent, heb je wel recht op tijdelijke werkloosheid.
   Contacteer je mutualiteit om na te gaan of je al dan niet een verminderde  ziekte-uitkering ontvangt.

  Voor meer informatie kan je ook altijd terecht op de website van het RIZIV.

   

  Ik ben een grensarbeider met uitzendcontract. Heb ik ook recht op (tijdelijke)werkloosheid?

  De principes voor de uitzendarbeid zoals die in België gelden, gelden alleen voor Belgische uitzendcontracten

  Ben je bijvoorbeeld een Nederlandse inkomende grensarbeider die in België tewerkgesteld is via een Belgisch uitzendbureau, dan zal je aanspraak kunnen maken op tijdelijke werkloosheid.

  Andersom is dat niet het geval bijvoorbeeld als je als Belgische grensarbeider in Nederland aan de slag was met een Nederlandse uitzendovereenkomst.  Die vallen volledig onder de Nederlandse wetgeving. 

  Heb je als grensarbeider of uitzendkracht een andere vraag?  Ga naar FAQ Grensarbeider of FAQ Uitzendkracht.


  Ik ben tijdelijk werkloos. Wat met verzekeringen die via mijn werkgever lopen?

  Werknemers blijven beschermd bij tijdelijke werkloosheid tegen deze risico’s.

  In het kaderakkoord tussen de verzekeraars met de federale regering beloofden de verzekeraars de waarborgen te handhaven bij tijdelijke werkloosheid door corona. Dit is het geval bij groepsverzekeringen die voorzien in premies bij pensioenen, uitkeringen bij overlijden, invaliditeit of hospitalisatie.

  Opgelet: deze bescherming geldt op dit moment tot 30 september 2020. De werkgevers krijgen tot 30 september uitstel om de premies te betalen.

   

  Ik krijg maandelijks een onkostenvergoeding als bijkomend loonvoordeel. Blijf ik die ontvangen tijdens de periode dat ik tijdelijk werkloos ben?

  Dat hangt af van de reden waarom je die vergoeding ontvangt en wat ze juist dekt:

  • Gaat het om een vergoeding zuiver voor privékosten, dan wordt dit beschouwd als loon. Ben je tijdelijk werkloos, dan is je arbeidsovereenkomst tijdelijk geschorst.  Je heb bijgevolg ook geen recht op deze vergoeding.
  • Compenseert de vergoeding de kosten die je maakt om je arbeidsovereenkomst uit te voeren, dan moet je het onderscheid maken of deze onkosten blijven doorlopen of niet.  Doorlopende kosten blijven terugbetaald.  Het gaat bijvoorbeeld over facturen van je internetabonnement, die de werkgever wel zal blijven terugbetalen, of je abonnement voor het openbaar vervoer.

  Zet je je arbeidsovereenkomst verder , bijvoorbeeld door thuis te werken, dan behoudt je uiteraard je vergoeding. Zeker wanneer het gaat over een forfaitaire vergoeding.

  • Als de vergoeding gebaseerd is op effectief gemaakte kosten, dan zal je enkel de bewezen kosten terugbetaald moeten krijgen van je werkgever.  Door de lockdown zullen die meer dan waarschijnlijk een stuk lager zijn.

   

  Ik werk in de non-profit als thuisbegeleider.  Kan ik tijdelijk werkloos worden?

  Ja, dat kan, op voorwaarde dat je werkt met arbeidsovereenkomst voor werknemers. Ook wanneer bijvoorbeeld een beperkt aantal begeleidingen van op afstand kunnen gebeuren en andere niet, kan je gebruik maken van tijdelijke werkloosheid. 

  Let wel op: je krijgt enkel een uitkering voor dagen die je niet werkte. Als je bijvoorbeeld in de voormiddag werkt en in de namiddag niet, zal je geen recht hebben op een uitkering voor tijdelijke werkloosheid.  

  Vraag tijdelijke werkloosheid aan.

   

  Ik werk als betaalde sportbeoefenaar. Alle sportactiviteiten zijn stilgelegd.  Kan ik tijdelijk werkloos worden?

  Ja dat kan, op voorwaarde dat je tewerkgesteld bent met een arbeidsovereenkomst voor werknemers.

  De regering verbood vanaf 18 maart 2020 alle sportieve en recreatieve activiteiten. Het verbod van overheid betekent een overmachtssituatie voor jouw werkgever. Je werkgever zal dan ook tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht kunnen aanvragen. 

  Opgelet: als werknemer moet je zelf een aanvraag tijdelijke werkloosheid doen.  Vraag tijdelijke werkloosheid aan.

   

  Ik werk als artikel 60er.  Kan ik tijdelijk werkloos worden?

  Ja, als je in het kader van art.60§7 van de OCMW-wetgeving werkt bij een organisatie die nu sluit omwille van de coronacrisis, kan je terugvallen op het systeem van tijdelijke werkloosheid.

  Het OCMW zal voor jou tijdelijke werkloosheid kunnen aanvragen. Ze doet dit bij de RVA en vermeldt ook de werkgever waar jij werkt. Anders dan bij 'gewone' werkloosheid, zal je hier niet moeten bewijzen dat je voldoende dagen gewerkt hebt om recht te krijgen op een uitkering.

  Je moet de tijdelijke werkloosheid zelf ook aanvragen. Lukt het niet, vraag dan hulp aan je tewerkstellingsbegeleider van het OCMW.

   

  Ik werk in een winkel die sloot voor de regering de verplichting oplegde.  Kom ik in aanmerking voor tijdelijke werkloosheid?

  Ja. De overheid nam op 18 maart een hele reeks maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Eén daarvan was de verplichte sluiting van winkels die geen essentiële voedingsmiddelen verkochten. Tal van winkels en ketens wachtten niet op die beslissing en beslisten zelf om te sluiten.

  Als de winkel waar je werkt sloot tussen 14 maart 2020 en 17 maart 2020, zal je ook kunnen terugvallen op tijdelijke werkloosheid.

  Vraag tijdelijke werkloosheid aan.

   

  Mijn vorige werkgever werd overgenomen door een andere onderneming. Kan ik verder uitkeringen tijdelijke werkloosheid genieten?

  Ja, dat kan.

  Jij moet wel een nieuwe aanvraag tijdelijke werkloosheid doen. De datum van de aanvraag is de eerste dag tijdelijke werkloosheid bij de nieuwe werkgever.  Vraag tijdelijke werkloosheid aan.

  Dit geldt ook bij de verandering van werkgever door de overname van een schoonmaakwerf, de overname van een commercieel contract in de bewaking of de overname van een deel van een onderneming.

  Personalization

  Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.