Vragen en antwoorden voor werknemers
Vind hier een antwoord op vragen over de impact van covid-19 op de werknemer: zowel op je persoonlijke als op je werksituatie.
Vind hier een antwoord op vragen over de impact van covid-19 op de werknemer: zowel op je persoonlijke als op je werksituatie.
Nog geen lid? Sluit je online aan!
Als het bedrijf waar je werkt moet sluiten door het coronavirus, kan jij niet meer werken. Je werkgever zal je dan geen loon meer betalen. Wel kan hij de procedure opstarten om alle werknemers met tijdelijke werkloosheid te sturen. In de plaats van een loon krijg je dan, als je aan alle voorwaarden voldoet, een werkloosheidsuitkering.
De werkgever die momenteel een beroep doet op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, moet de betrokken werknemers daarvan individueel op de hoogte brengen, uiterlijk de dag vóór de invoering van de tijdelijke werkloosheid.
Dat kan. Als de economische activiteiten niet volledig worden stopgezet maar gedeeltelijk doorgaan, kan de werkgever ervoor kiezen om alle medewerkers slechts enkele dagen per week werkloos te maken. Dit kan bijvoorbeeld ook wanneer omwille van risicobeheersing in twee ploegen gewerkt wordt.
Let wel op: tijdelijke werkloosheid vraag je per dag aan. Als je bijvoorbeeld in de voormiddag werkt en in de namiddag niet, zal je geen recht hebben op een uitkering voor tijdelijke werkloosheid.
Ga naar www.hetacv.be/tijdelijkewerkloosheid voor meer info of om je tijdelijke werkloosheid aan te vragen.
Heb je het coronavirus opgedaan en beschik je over een doktersattest, dan is de situatie duidelijk: de reglementering voor arbeidsongeschiktheid is van toepassing. Je hebt recht op gewaarborgd loon en nadien op een ziekte-uitkering van de mutualiteit.
Lees meer over je rechten en plichten in geval van arbeidsongeschiktheid in de rubriek ziekte.
In principe krijg je via het ziekenhuis een certificaat van quarantaine. Je kan je arbeidsovereenkomst niet uitvoeren wegens overmacht. Je kan dus een tijdelijke werkloosheidsuitkering aanvragen.
Meer info bij tijdelijke werkloosheid aanvragen.
Ben je in quarantaine geplaatst na een administratieve beslissing, dan kan je evenmin je arbeidsovereenkomst uitvoeren omwille van overmacht. De regels voor tijdelijke werkloosheid moeten worden toegepast.
Ook al ben je zelf niet ziek, dan kan je toch door je arts in quarantaine geplaatst worden. Ook in dit geval word je tijdelijk werkloos worden gesteld omwille van overmacht.
Meer info bij tijdelijke werkloosheid aanvragen.
Belangrijk: ben je daadwerkelijk ziek en heb je een medisch attest van de behandelende arts? Dan moet je werkgever het gewaarborgde loon betalen en zal de mutualiteit verder tussenkomen. Zie: rubriek ziekte.
De normale regels voor arbeidsongeschiktheid zijn van toepassing.
Lees meer over je rechten en plichten in geval van arbeidsongeschiktheid in de rubriek ziekte.
Kan je als werknemer het werk niet uitvoeren omdat je werkgever de activiteiten heeft stilgelegd, dan geldt de regeling voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.
Meer info bij tijdelijke werkloosheid aanvragen.
Kan je als werknemer het werk niet uitvoeren door een dalende activiteit bij je werkgever, dan kan je als werknemer economisch werkloos worden verklaard. Je werkgever moet wel voldoen aan de voorwaarden.
Als de bedrijfsarts van mening is dat je van de werkplek moet worden verwijderd, dan kan tijdelijke werkloosheid wegens overmacht worden ingeroepen.
Je kan in dit geval best je eigen behandelend arts contacteren en hem de beslissing van de bedrijfsarts bezorgen. Hij geeft jou dan normaal een ‘quarantaineattest’. Dit is een medisch getuigschrift, speciaal ontworpen voor de COVID-19 crisis. Dat stelt dat je niet ziek (arbeidsongeschikt) bent, maar dat je je niet mag verplaatsen en dus kan je niet naar het werk gaan. Vanaf 27 oktober 2020 kan de bedrijfsarts in principe zelf zo'n quarantaine-attest afleveren.
Kreeg je als werknemer of ambtenaar een quarantaineattest, dan moet de werkgever je loon gewoon doorbetalen in geval van telethuiswerk. Indien geen telethuiswerk wordt aangeboden, bezorg je je werkgever het ‘quarantaineattest’ en dan kan je een uitkering tijdelijke werkloosheid aanvragen.
Vraag tijdelijke werkloosheid aan.
Belangrijk: als blijkt dat je toch effectief ziek bent, krijg je van de behandelend dokter een medisch getuigschrift wegens arbeidsongeschiktheid. Je krijgt dan een ziekte-uitkering of, indien je aan de voorwaarden voldoet, gewaarborgd loon.
Er gelden vanaf vanaf 10 januari 2022 versoepelde maatregelen. Of je al dan niet in quarantaine moet na een hoogrisicocontact hangt af van je vaccinatiestatus:
Moet je in quarantaine, neem dan in elk geval zo snel mogelijk contact met je werkgever.
Je moet dan in principe overschakelen naar telewerk. Voor de dagen telewerk ontvang je uiteraard je normale loon.
Voor de dagen waarop telewerk niet mogelijk is kan de werkgever je op tijdelijke werkloosheid plaatsen.
Tijdelijke werkloosheid aanvragen kan via onze website. Je vindt daar de nodige documenten en aanvraagprocedure.
Belangrijk:
Vanaf 18 februari 2022 is telethuiswerk waar het kan 'sterk aanbevolen', maar niet langer verplicht.
Indien telethuiswerk niet kan worden toegepast, of bij terugkeermomenen moeten in je onderneming de nodige maatregelen genomen worden voor de maximale naleving van de regels van social distancing, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon. Deze regel is eveneens van toepassing op het vervoer georganiseerd door de werkgever.
Meer info over veiligheidsmaatregelen vind je bij FAQ gezondheid op het werk en vaccinaties of in de Generieke Gids voor de bestrijding van de verspreiding van Covid-19 op het werk.
Telethuiswerk is aanbevolen bij alle ondernemingen, vestigingen en diensten; welke grootte zij ook hebben, voor alle personeelsleden wiens functie zich ertoe leent. Lees meer over telewerk.
Wanneer telewerk niet wordt toegepast moeten niet-essentiële ondernemingen en organisaties maatregelen nemen om de maximale naleving van de regels van social distancing te garanderen, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.
Ondernemingen van de cruciale sectoren en essentiële diensten moeten deze maatregelen dan weer in de mate van het mogelijke toepassen. In de generieke gids die de sociale partners opstellen om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan, staan tal van preventiemaatregelen, onder meer richtlijnen om social distancing te realiseren.
Sommige sectoren hebben daarnaast ook een protocol voor de terugkeer naar het werk ontwikkeld met sectorspecifieke preventiemaatregelen die toegepast moeten worden. Om meer te weten over deze protocollen, neem je best contact op met de ACV-afgevaardigde in je onderneming of met je ACV-secretaris. Of ga een kijkje nemen bij sectornieuws.
Als het voor het bedrijf onmogelijk is om de social distancing (1,5 meter afstand) te respecteren, kan er echter geen sluiting worden opgelegd omwille van die reden. Wel blijft de sociale inspectie voor alle ondernemingen bevoegd om de onderneming, of een gedeelte ervan, tijdelijk te sluiten wanneer de gezondheid of de veiligheid van de werknemers dit vereisen.
Zie ook: FAQ Veiligheid en welzijn. Ben je militant, bekijk dan zeker ook de FAQ Militanten en checklijsten die het ACV uitwerkte op basis van de Generieke Gids: veilig aan het werk.
Als je plots elke dag van thuis uit werkt, dan maak je extra kosten zoals die van je internetverbinding, ergonomische aanpassing, energie, GSM-rekening, verwarming, …?
Het is logisch dat je werkgever tussenkomt in die kosten. Kom alles te weten over telewerk en thuiswerk in onze rubriek telewerk.
Risicopatiënten zijn volgens het Nationale Crisiscentrum onder meer personen boven de 65 jaar, personen van wie het immuunsysteem ernstig verzwakt is en personen met diabetes, hart-, long- of nieraandoeningen. De ontwikkeling van COVID-19 verloopt bij hen een stuk ernstiger waardoor ze bijkomend risico lopen.
De overheid heeft echter niet exact bepaald wie risicopatiënt is. Het is aan de behandelende arts om te beslissen of je al dan niet tot een risicogroep behoort en preventieve maatregelen moeten worden genomen. Er is wetenschappelijke consensus dat zwaarlijvigheid ook een ernstige risicofactor is, dus ook voor hen is voorzichtigheid geboden.
Krijg je als werknemer of ambtenaar een quarantaineattest, dan moet je werkgever eerst bekijken of je van thuis uit kunt werken. Wordt telethuiswerk niet aangeboden? Bezorg je werkgever het ‘quarantaineattest’. Je kan dan een uitkering tijdelijke werkloosheid aanvragen.
Ja. Sluit de school of crèche van je kinderen omwille van het coronavirus? Of wordt een kamp of activiteit geschrapt door de coronamaatregelen? Dan kan je gebruikmaken van tijdelijke werkloosheid.
Werkende ouders krijgen zo een stevig vangnet. De maatregel geldt voorlopig tot 31 december 2021.
Meer info vind je in de rubriek tijdelijke werkloosheid.
Er zijn in Vlaanderen nog geen tegemoetkomingen uitgewerkt voor particuliere huurders. Daar zou wel aan gewerkt worden.
Hou de pagina 'tegemoetkomingen voor particulieren' van Vlaamse overheid goed in het oog voor een overzicht en alle actuele maatregelen.
Dit gaat over de federale tussenkomst in de kosten van elektriciteit en aardgas, via het zogeheten 'sociaal tarief'.
Gezinnen met een bijstandsuitkering genieten daar nu al van en vanaf 2021 wordt de regeling uitgebreid met een half miljoen gezinnen, op basis van wat men de 'verhoogde tegemoetkoming' noemt.
Dat zijn gezinnen die, omwille van hun laag inkomen, recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit. Een 'laag inkomen' wil in dat verband zeggen: “een bruto belastbaar inkomen beneden 1664 euro per maand, verhoogd met 308 euro per bijkomend gezinslid.
Eigen aan deze federale tussenkomst is dat de gerechtigde zelf niets hoeft te doen: de tussenkomst komt automatisch, door middel van uitwisseling van de nodige gegevens tussen de verschillende betrokken ministeries.
Op advies van de Nationale Arbeidsraad werden maatregelen genomen:
De geldigheidsduur van geschenkcheques en elektronische maaltijdcheques die vervallen tussen 1 november 2020 en 31maart 2021, wordt met zes maanden verlengd.
De geldigheidsduur van de sport- en cultuurcheques waarvan de vervaldatum 30 september 2020 is, wordt verlengd tot 30 september 2021.
Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy privacybeleid.