Werken en studeren? Check de regels voor opleidingsverlof en -cheques

©Shutterstock

Denk je er aan een opleiding te volgen?  Wil je je loopbaan een andere wending geven, maar twijfel je over de combinatie werken en studeren?  Wil je je bijscholen, maar heb je er de middelen niet voor?

Vlaams opleidingsverlof

Gelukkig bestaan er tal van regelingen en voordelen voor wie een opleiding wil volgen.

Tot nog toe kon je als werknemer gebruik maken van het betaald educatief verlof.  Dat systeem is sinds 1 september vervangen door het Vlaams opleidingsverlof (VOV).

Net zoals vroeger kan je hiermee afwezig zijn van het werk om een opleiding te volgen. Je loon wordt intussen doorbetaald. Nieuw is dat de aanvraagprocedure via een digitaal platform van de Vlaamse overheid verloopt en dat alle opleidingen nu in een opleidingsdatabank opgenomen staan. 

Opleidingscheques

Het systeem van de opleidingscheques blijft ongewijzigd.  Je kan nog steeds voor maximaal 250 euro per jaar aan opleidingscheques aankopen om een deel van de kosten van je opleiding te dekken.  De helft van dit bedrag wordt door de Vlaamse overheid betaald. De opleiding moet wel voorkomen in de nieuwe Vlaamse opleidingsdatabank. 

Check de nieuwe spelregels

Ga naar de rubriek 'opleiding' en kom alles te weten over deze nieuwe regeling en andere voordelen:

Of lees de ACV-brochure 'Opleiding voor werknemers':

acv-brochure-opleiding-voor-werknemers-2019

Brochure 'Opleiding voor werknemers'

Wat is educatief verlof en hoe zit het met de nieuwe regeling voor Vlaams opleidingsverlof?  Wanneer heb je daar recht op? En wat is sociale promotie? Hoe zit het met opleidingskrediet en opleidingscheques? In deze brochure vind je de antwoorden. Editie 2019.

Verder lezen

Werken en studeren:  het is geen gemakkelijke combinatie. Slechts een minderheid volgt op latere leeftijd nog een opleiding.  Nochtans pleiten experts voor levenslang leren. Het verrijkt onze samenleving, maar ook jezelf.

Waar knelt het schoentje en hoe lukt het wel?

Je leest het in volgende artikels:

More Info

Misschien heb je nood aan loopbaanoriëntering De dienstverleners van het ACV staan je bij en maken je wegwijs in het aanbod van opleidingsmogelijkheden:

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.