IAO viert 100-jarig bestaan!

De Internationale Arbeidsconferentie ging dit jaar in Genève door tussen 11 en 21 juni.  Een bijzondere editie want de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) mag dit jaar maar liefst 100 kaarsjes uitblazen. De conferentie stond daarbij ook in het teken van de toekomst van arbeid. Men hoopte er 3 nieuwe fundamentele arbeidsnormen te kunnen vastleggen.

Het ACV tekende uiteraard present met onder meer de aanwezigheid van Luc Cortebeeck, erevoorzitter van het ACV en al jaren actief binnen de IAO.

Internationale conventie tegen geweld op het werk

#MeToo leidt tot wereldwijde regelgeving

Een ruime meerderheid stemde op 21 juni op de jaarlijkste conferentie van de IAO voor de conventie tegen geweld en pesterijen op het werk. Maar liefst 187 landen keurden een conventie tegen geweld op het werk goed. Dat de wereld deze problemen nu erkent én aanpakt, is een mijlpaal. 

Het is nu aan de landen om die conventie om te zetten naar nationale wetgeving. De regeringen worden verantwoordelijk voor het feit dat ondernemingen preventieve maatregelen moeten nemen. Ze moeten dan ook in sancties en begeleiding voorzien, als dat nodig is.

‘Cruciaal is dat het zowel gaat om fysieke als om psychologische en seksuele vormen van geweld en intimidatie’, zegt het ACV. ‘En dat werknemers nu beschermd worden tegen al deze vormen van geweld, ongeacht of ze in de formele of de informele sector werken. Dat is belangrijk voor de overgrote meerderheid van de werknemers in Azië, Latijns-Amerika en Afrika.’ 

‘Voor de werkgeversgroep binnen de IAO lag dit moeilijker. De werkgevers stonden immers niet te springen voor bijkomende regulering.’

De conventie stelt bovendien dat bepaalde groepen meer geconfronteerd worden met geweld op het werk. Daarmee verwijst ze bijvoorbeeld naar vrouwen en hun kwetsbare positie als het gaat over seksueel geweld. Die feministische nadruk in de conventie is volgens Wereldsolidariteit een gevolg van de #MeToo campagne. Die heeft duidelijk gemaakt dat er op de werkplek extra aandacht moet zijn voor de specifieke problemen waarmee vrouwen te maken krijgen. 

Uit: Visie nr.13 (28 juni 2019)

Lees meer over het eeuwfeest van IAO en de conferentie:

Blog MO:

In het nieuws:

 

Bekijk het filmpje:  One Hundred Years of Solid Work

Om deze video te kunnen bekijken, moet je de marketingcookies aanvaarden.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.